Vodič

Trogir

Splitsko-dalmatinska, Croatia

U samom centru Dalmacije smjestio se srednjovjekovni gradić Trogir, koji je od 1997.godine pod zaštitom Unesca, a 2015.godine časopis National Geographic proglasio ga je najljepšim otokom-gradom na svijetu. Nastanjen još u 3.stoljeću prije Krista na kamenu i moru, Trogir je danas poznat kao najočuvaniji gotičko-romanički grad, a njegova stara gradska jezgra nalazi se na malom otočiću koji je sa kopnom povezan mostom, kao i sa otokom Čiovom.

Burnoj prošlosti Trogira danas svjedoče brojne očuvane plemičke palače, crkve, samostani i arheološki ostaci koji se mogu vidjeti na svakom koraku. Svaki kamen ovdje priča priču o turbulentnim događajima koja su Trogir obilježavali kroz stoljeća. Brojne legende na tren će Vas odvesti u vijekove kada su trogirskim ulicama koračale aristokratske obitelji, ponizni pučani i veliki umjetnici koji su Trogir oblikovali u prekrasan grad-muzej iznimno bogate kulturno-povijesne baštine.

Udaljen svega par kilometara od zračne luke „Split“ što ga čini odlično povezanim sa svijetom , Trogir se razvio u turistički grad koji neprestalno ulaže u turističku ponudu: nove smještajne kapacitete, nautičke marine, prilaznu infrastrukturu i sl. Dođite i proštetajte njegovim labirintskim ulicama, a budete li imali sreće, možda Vam se i ukaže KAIROS, bog sretnog trenutka, kojega trebate brzo uhvatiti za čuperak i zaželjeti želju. Neka Vaša želja bude da se vratite u Trogir !

Split

Splitsko-dalmatinska, Croatia

Vjerojatno ni sam car Dioklecijan nije mogao slutiti koji će se velebni grad razviti iz njegove carske rezidencije kada je prije 1700 godina na istočnim padinama Marjana odlučio sagraditi svoju vikendicu, danas poznatu kao Dioklecijanovu palaču. Sagrađena od bračkog kamena i egipatskog mramora, i dan danas monumentalno stoji i slovi kao jedinstveni antički spomenik radi čije je očuvanosti uvrštena još 1979.godine u popis svjetske baštine Unesca.

Split je danas kulturni, sportski ,politički i administrativni centar Dalmacije, čiji turistički rast neprekidno raste posljednjih deset godina, što u Split dovodi brojne strane ulagače. Posljedni takav primjer je festival elektronske glazbe „ULTRA MUSIC FESTIVAL“ zahvaljujući kojemu Split obara sve rekorde posjećenosti. Turističku renesansu doživljavaju svi oblici turizma: nautički, lječilišni (sumporne terme), kongresni, ribolovni i dr., a također se rađaju i neki novi oblici turizma: npr. veliki je broj posjetitelja koji dolaze u potragu za lokalitetima na kojima je sniman serijal „The Games of Thrones“.

Koji god razlog Vašeg dolaska bio, nadamo se da ćete naći vremena okupati se na splitskim plažama kojima vijori Plava zastava(pokazatelj čistoće mora), uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi lokalnih restorana ili se uputiti na izlet do obližnjih otoka, nacionalnih parkova i seoskih imanja.

 

Seget

splitsko-dalmatinska, Seget

Osnovan još u 16.stoljeću, Seget je  samostalno mjesto i općina, a već dugi niz godina funkcionira kao predgrađe Trogira, sa kojim je povezan odličnim autobusnim i brodskim linijama. Zahvaljujući smještaju i blagoj klimi, stanovništvo danas uglavnom živi od poljoprivrede, ribarstva, brodogradnje te dakako turizma.
Seget je odlična polazna točka za šetače, palninare i bicikliste. Lijepo uređene šetnice i staze vode vas prema Trogiru ili uz obalu prema Primoštenu. Iznad Segeta prema crkvici Sv. Ilija uređena je Staza zdravlja, građena u vrijeme vladavine Francuza 1807. Staza je poznatija pod nazivom „Napoleonova staza“. Osim što ćete učiniti nešto za svoje zdravlje, pružit će vam se panorama s divnom pogledom na povijesne gradove Trogir i Split, te na otoke Čiovo, Drvenik, Šoltu, Brač, Hvar i Vis.

Seget se može ponositi sa vrlo raznolikom gastronomskom ponudom. Brojni restorani i konobe pružaju široku ponudu različitih jela. Svakako ne propustite obrok u ugodnom ambijentu brojnih restorana. Priuštite si svježe morske delicije, popijte čašu vrhunskog vina i uživajte u domaćim tradicionalnim desertima.

I kada ste već u Segetu, posjetite nas!

Smještaj

Provedite nezaboravne dane uz more i šum valova

Book your break